Ocet winny jest wytwarzany z wina i również może się poszczycić wieloma cennymi właściwościami. Stosuje się go w kuchni w formie przyprawy do marynat, sosów i deserów, jego dodatek do pożywienia przedłuża też trwałość – wszystko to przez kwasowy odczyn. Jest też dodatkiem, który nadaje potrawom smaku i aromatu.
Ocet winny krok po kroku – z czego i jak powstaje?
Naturalna forma octu winnego produkuje się dzięki przeprowadzaniu procesu fermentacji czerwonych albo białych winogron, decydujących także o jego kolorze. Elementem niezbędnym procesu fermentacji są drobnoustroje odmiany Acetobacteriace. Jest on złożony z dwóch etapów – w pierwszym w warunkach anaerobowych cukier, który zawierają winogrona przekształca się w alkohol, a w kolejnym kroku powstałe w ten sposób wino pod wpływem czasu staje się kwasem octowym, czyli ocet. Zazwyczaj moc octu waha się od 2 do 11 % i wynika z ilości fruktozy w winogronach, ale też staranności w czasie przeprowadzania procesu fermentacji i czasu. Jeśli fermentacja trwa krócej, to ocet jest słabszy i mniej słodki.
Ocet winny ma bardzo mało kalorii, równie mało jest składników odżywczych. Zależnie od gatunku, kaloryczność jednej łyżeczki przyprawy waha się od ok. 2 do ok. 15 kalorii. Nie możemy zapominać, iż wszystkie opcjez niską kalorycznością (czyli np. ocet destylowany) to produkty o bardzo niskiej wartości odżywczej.
Czy ocet winny jest zdrowy?
Stosując ocet winny można zauważyć jego liczne właściwości prozdrowotne.
Jakie działanie ma ocet winny?
Odpowiada za regulowanie poziomu cukru we krwi – badania, które zostały przeprowadzone na ludziach dowiodły, iż wzbogacenie jadłospisu o ocet winny skutkuje obniżeniem nie tylko poziomu cukru we krwi, ale też poziomu insuliny wzrastającego zaraz po spożyciu posiłku.
Działa przeciwbakteryjnie – przeciwbakteryjne działanie octu powoduje, że sprawdza się na wypadek grzybicy paznokci albo brodawek oraz wielu innych dolegliwości. Jest on dodatkowo niezwykle skuteczny jako miejscowy lek przy poparzeniu i infekcjach skóry.
Pomaga redukować poziom cholesterolu – u myszy, po spożyciu octu odnotowano redukcję poziomu cholesterolu. To oczywiste, że potrzebujemy bardziej zaawansowanych badań, by móc sprecyzować to powiązanie między octem a cholesterolem, ale początkowe obserwacje są bardzo optymistyczne.
Wspomaga kontrolowanie wagi – przeprowadzone badania dowodzą, że spożywanie octu na chwilę przed jedzeniem jest w stanie wpływać na zwiększanie uczucia sytości, a to prawdopodobnie doprowadzi do ograniczenia ilości przyjmowanych kalorii i późniejszej utraty wagi.